[Afbeelding bedrijfslogo]

Theatec

 

[In aanbouw]

Start
Omhoog

 

Wat begon als een eenvoudige info voor mensen die mij wel eens in het theater mee hielpen, en iets meer wilden weten over de dingen waar ze mee bezig waren, groeide uit tot een heuse cursus belichtingstechniek. De opzet van de cursus is er op gericht om mensen zonder specifieke kennis van theatertechniek een basis te geven zodat ze bijvoorbeeld een eenvoudig belichtingsplan kunnen lezen en uitvoeren. Hiermee bedoel ik dat de cursist schijnwerpers op een goede manier kan inhangen, stellen en aansluiten volgens een tekening en dat hij / zij een eenvoudige regietafel ("lichtmixer") kan bedienen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het elektriciteitsnet, vermogensberekeningen en veiligheid.

Gedurende de ontwikkeling van de cursus kreeg het stapeltje kopieën welke ik tijdens de lessen uitdeelde steeds meer inhoud en omvang zodat er uiteindelijk een serieus boekwerkje ontstond. Hoewel het boek is ontstaan als onderdeel van de cursus bleek er van verschillende kanten belangstelling voor te bestaan zodat het nu ook los van de cursus is te bestellen. Hierbij moet ik er wel op wijzen dat niet alle onderwerpen even uitgebreid in het boek worden  behandeld omdat het als aanvulling op de cursus is bedoelt (en het is bijvoorbeeld makkelijker om het karakteristieke verschil tussen bepaalde schijnwerpers te laten zien dan te omschrijven). 

Er bestaan ondertussen verschillende edities van de cursus, variërend van een eenvoudige lesbrief (voor bijv. middelbare scholen) tot een complete cursus bestaande uit ca. 8 lessen (theorie en praktijk) en een cursus boek.

Wat wordt er in de cursus behandelt:

Het maken / lezen van een belichtingsplan
Wat kun je met licht
Kleur en schaduw
Typen schijnwerpers
Adviezen voor het inhangen van een lichtplan
Waar moet je opletten met elektriciteit
Hoe werken dimmerpack's en regietafels
Wat is DMX

 

Mogelijkheden

Complete cursus (alleen mogelijk in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland)
U ontvangt voor iedere deelnemer een boek en eventueel aanvullende informatie en in overleg worden er circa 8 avonden gepland voor de cursus zelf (eventueel zaterdag of zondag middagen). Hierbij wordt dan gekeken naar de mogelijkheden en wensen van de cursisten en  de cursus ruimte. Er wordt van uit gegaan dat u zelf voor een cursusruimte zorgt waarbij de belangrijkste eis is dat de ruimte eventueel met gordijnen iets te verduisteren is en dat er enkele stopcontacten aanwezig zijn. 
Lesbrieven
U ontvangt voor iedere deelnemer een lesbrief en indien u dat wenst daarnaast een handleiding met aanvullende informatie en praktische tips voor kleine demonstraties (aangepast aan ruimte en de apparatuur die u tot uw beschikking heeft).   
Cursusboek
U besteld één of meerdere exemplaren van het cursusboek zonder verdere uitleg of begeleiding. Er bestaat de mogelijkheid om tegen een geringe vergoeding enkele fragmenten uit het boek op te vragen om hiervan een indruk te krijgen. Bij bestelling van het boek worden deze kosten in mindering gebracht.
 

 
 
André Sietsma
Nutsstraat 1, 9601 CP Hoogezand
andre@theatec.info
 

 

Start Omhoog Volgende

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@hetnet.nl.
Laatst bijgewerkt: 18 april 2003